Uzaktan Çalışma Anlayışının Liderlere Etkisi

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi‘nin 490. özel sayısında, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun “34. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı”na dair açıklamaları yer aldı. Çakıroğlu konuşmasından uzaktan çalışma modelinin 35 bin ofis çalışanı için kalıcı bir uygulama haline geleceğini ifade etti. Uzaktan/esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor. Ofis alanı, personel servisi kapasitesi gibi ihtiyaçları azaltıyor.

Çakıroğlu, Sıfır Bazlı Bütçeleme bakış açısıyla fonksiyonlar arası kaynak dağılımı ve iş gücü ihtiyacının taze bir zihinle gözden geçirilmesi gerektiğini söylerken “Stratejik İş Gücü Dönüşümü” konusuna da değindi.

“Uzaktan/esnek çalışma modelinin getirdiği avantajlardan biri de dünyanın farklı ülkelerinden ihtiyaç duyulan yetkinlikte profesyonellerle çalışmaya imkân vermesi” dedi. Çakıroğlu ayrıca uzaktan çalışmanın, liderlerin yetkinlikleri konusunda da farklılıklar gerektireceğinin altını çizdi. “Bu ekipleri yöneten liderlerin, çalışanların birbirleriyle ve şirketleriyle bağlarını kurabilen, organizasyon yetenekleri güçlü kişiler olmaları bekleniyor.” dedi.

Koç Topluluğunun verdiği bu stratejik ve öncü karar ülkemizdeki diğer büyük şirketlerin de çok yakında benzer kararlar alacağının ipucudur. Aslında birçoğumuz biliyoruz ki şirket özelinde bu kararları almış ama henüz kamuoyuyla paylaşmamış büyük şirketler zaten var. Hatta bazılarınız o şirketlerde çalışıyor. Pandemi dönemi, kurumsal yöneticiler olarak yıllardır senaryolarını çalıştığımız ama bir türlü cesaret edemediğimiz uzaktan çalışma hayatının zorunlu olarak denenmesini sağladı. Teknolojinin sağladığı imkanlar ve çalışanların bu dönemde evlerinden çıkamıyor olmaları, uzaktan çalışma modelinin başarıya ulaşmasını sağlarken bu modelin beraberinde getirdiği iş gücü ve maliyet kazanımlarını da şirket yönetimlerine ispatladı. Pandemi döneminin ne zaman biteceğini bilememek ve bu modelin kazanımlarını göz ardı edememek şirketlerin yeni ve radikal kararlar almalarını sağladı.

Levent Çakıroğlu’nun açıklamalarından yola çıkarak sadece çalışma mekanlarının ve saatlerin değil; Liderlik ve Yönetim stillerinde de değişimlerin ve bakış açılarının farklılaşacağını; daha önemlisi farklılaşmasının bu yeni dönemde olmazsa olmazlar arasında yer alacağını anlıyoruz.

” Uzaktan çalışmada ekipleri yöneten liderlerin, çalışanların birbirleriyle ve şirketleriyle bağlarını kurabilen, organizasyon yetenekleri güçlü kişiler olmaları bekleniyor. ”

Değişim, mekanlarda olduğu kadar mevcut Liderlerde ve Liderlik modellerinde de olacak. Bu değişim dalgasını yakalamak, konudan haberdar olmak ve yeni nesil lider kavramını öğrenmek için elbette yöneticilerin ve yeni yönetici adaylarının almaları gereken eğitimler ve koçluklar var.

Liderlikte Yenilenen Kodlar”, “VUCA Dünyasında Liderlik”, “Belirsizliği Başarıya Dönüştüren Liderlik gibi uzaktan eğitim modeline uygun kurgulanmış eğitimleri muhakkak araştırmanızı; kurumların bu eğitimleri aldırmalarını beklemeden kendi gelişim planınızı yaparak yeni döneme kendinizi hazırlamanızı tavsiye ediyorum.

Unutmayalım, bilgiye ulaşmak eskisinden çok daha kolay ve hızlı; önemli olan ise bu bilgiye doğru zamanda ulaşmak ve bilgiyi gelişiminizin bir parçası olarak hayatınıza katmaktır.

Dr. Ömer Göç

Please follow and like us:
fb-share-icon